Yayım süreci ve tarafların hakları

Etik Kurallar, Haklar ve Sorumluluklar

Bir maddenin Alevi Ansiklopedisi’nde yayınlanması yazarların ve Alevi Ansiklopedisinin karşılıklı sorumluluğunda yapılmaktadır. Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, Yazarlar, ve Hakemler olmak üzere, yayın sürecinin ilgili tüm tarafları için aşağıda çerçevesi çizilen bilimsel kriterlere uygunluk ve etik davranış standartlarına uymakla yükümlüdürler.

Okurlar, Alevi Ansiklopedisinin esas hedef kitlesi olarak, yayınlanan maddelerin ve genel olarak yayıncılığın denetlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi gibi konularda fikirleriyle katkı sunar. Okurların eleştirileri ve önerileri, başta Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu olmak üzere, yazarlar ve Alevi Ansiklopedi Koordinasyon Kurulu için temel bir kılavuzdur.

Yayın Kurulunun Görevleri ve Hakları

1) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, madde içeriklerinin yayınlanmasında

(a) Alevi Ansiklopedisi’nin kapsam ve hedeflerine uygunluğu, 

(b) yazım ilkelerine uygunluğu, 

(c) etik kurallara uygunluğu ve 

(d) okuyucular için geçerliliği ve önemi gibi kriterleri gözeterek, hangi içeriğin yayınlanacağına karar vermekten sorumludur.

2) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, reddedilen bir madde içeriğinin hangi nedenlerle uygun bulunmadığını yazarına yazılı olarak beyan etmek zorundadır. Reddedilen içerikler hiçbir biçimde kamuoyuyla veya üçüncü taraflarla paylaşılamaz. Bu içeriklerdeki bilgi ve materyaller, yazarın izni olmadan hiçbir şekilde kullanılamaz. Bu süreçlerde elde edilen bilgiler, yazar hakkı gereği gizli tutulur.

3) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, etik, dinsel, siyasi, ekonomik ve benzeri çeşitli sebeplerle çıkar çatışması (conflict of interest) yaşadıkları madde içeriklerini değerlendirmekten kaçınmalıdır.

4) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, kendi bilgi ve uzmanlığını aşan durumlarda, alanında yetkin akademisyenlerden, entelektüellerden ve araştırmacılardan yazılı olarak “hakem görüşü” talep edebilir.

5) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, yazarların cinsiyeti, cinsel yönelimi, dini inancı, etnik kökeni, vatandaşlığı veya siyasi felsefesi gibi unsurlara bakmaksızın, gönderilen madde içeriğine ve Alevi Ansiklopedisi’ne uygunluğuna göre değerlendirmelidir.

6) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, yazarların kişisel haklarına saygı gösterir. Yazar bilgileri, gönderilen maddelerin içeriği, hakem süreçleri, bu süreçlerdeki tartışmalar, hakem bilgileri ve benzeri tüm editoryal süreçlere ilişkin bilgiler hiçbir biçimde açık ya da dolaylı yollarla paylaşılamaz.

7) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, yayınlanmış bir madde hakkında gelen etik içerikli şikayetler durumunda, yazar(lar)la irtibata geçmeli, şikayeti araştırmalı ve gerekirse düzeltmeler yapılmasını sağlamalıdır. Ayrıca, konuyu hakemlere taşımak ve/veya gerekirse maddeyi geri çekmek gibi çeşitli tedbirlerle bu tür süreçleri sonuçlandırmalıdır.

8) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, üzerinde tartışma olan maddeler için farklı perspektiflerden madde girişlerini teşvik etmelidir.

9) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu ile tüm yazarlar arasındaki iletişim ve hakemlik süreçleri çevrimiçi ortamda arşivlenir.

Yazarların Görevleri ve Hakları

1) Yazarlar, hazırladıkları maddelerin içeriğinden doğrudan sorumludur.

2) Ansiklopediye gönderilen içerikler, yazarları tarafından intihalden uzak, akademik kurallara uygun, referanslarla desteklenmiş, yanlış bilgi içermeyen ve orijinal çalışmalar olarak taahhüt edilmiş sayılır.

3) Yazarların, gönderdikleri içeriklerin kendi alan çalışmalarına dayandığı durumda, bu çalışmalar hakkında ayrıntılı ve denetlenebilir veriler paylaşmaları beklenir.

4) Yazarlar, daha önce dijital platformlarda ya da matbu eserlerde yer almış yazılarını madde içerikleri olarak kullanabilirler. Bu durumda, yazım kurallarına uygun olarak bu içerikler yeniden düzenlenmeli, güncellenmeli ve daha önce yayınlandığı kaynaklar açıkça belirtilmelidir.

5) Yazarlar, gönderdikleri içeriklerin sonuçlarını veya yorumlarını etkileyebilecek her türlü ekonomik, siyasi veya diğer önemli çatışma (conflict of interest) durumunu beyan etmelidir.

6) Yazarlar, hazırladıkları içeriklerde ayrımcı, dışlayıcı, yargılayıcı, cinsiyetçi vb. içeriklere hiçbir şekilde yer veremezler.

7) Yazarlar yayınlanmış maddelerinin içerikleri üzerinde düzeltme yapabilirler. Yapılan düzeltme bilgisi, ansiklopedi sayfasında güncelleme notu olarak belirtilir.

8) Yazarlar daha önce yayınlanmış bir madde hakkında alternatif bir içerik hazırlayabilirler. Alevi Ansiklopedisi Aleviliğin yorum ve pratik çeşitliliğini kapsamak amacıyla aynı maddede birden fazla içerik girişini desteklemektedir.

9) Yayınlanmış madde içeriklerinin telif hakkı Alevi Ansiklopedisi’ne aittir.

10) Yazarlar kullandıkları görsel ve işitsel materyalin telif haklarından ve bu konuda doğabilecek anlaşmazlık ve hukuki süreçlerden doğrudan kendileri sorumludur.

11) Yazarlar, kullanacakları görsel ve işitsel materyalin özgünlüğünü taahhüt etmiş sayılırlar.

12) İnternet ortamında ve/veya daha önce matbu eserlerde kullanılmış görseller, kaynak gösterme koşuluyla, kullanılabilir.

13) Madde içerikleriyle birlikte, isteğe bağlı olarak, en fazla 3 resim, (JPEG formatında, çözünürlük 1200 x 1200) eklenebilir.

14) Yazarlar mahlas kullanamazlar, gerçek isimlerini ve (tercihen) titrlerini kullanmalıdırlar.

Hakemlerin Görevleri ve Hakları

1) Hakemler, Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu’nun gelen bir madde içeriğini değerlendirmede yetersiz kaldığı, etik sebeplerle değerlendiremediği veya yayınlanmış bir madde için gelen itirazlar durumunda konuya dair uzman
görüşüne, bilgi ve deneyimine başvurulan kişilerdir. Hakemler, öncelikle Alevi Ansiklopedisi Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri arasından belirlenir. Gerekli durumlarda, hakemler, konuyla ilgili yetkinliği tanınmış diğer akademisyenlerden ve araştırmacılardan seçilebilir.

2) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, hakem görüşüne ihtiyaç duyulan konuyu, ilgili ekleriyle birlikte, yazılı olarak iletmek durumundadır.

3) Hakemler, Alevi ansiklopedisi’nin yazım ilkeleri, yayın etiği ve genel kapsam ve amaçları çerçevesinde, kendilerine sunulan madde içeriklerinin değerlendirmesini yazılı olarak en geç 2 ay içerisinde yayın kuruluna iletmelidir.

4) Hakemler kendileriyle paylaşılan madde içeriklerini, yazarın izni olmadan kullanamazlar ve/veya kamuoyuyla paylaşamazlar. Hakemler, kendilerine teslim edilen içeriklerden sorumludurlar.

5) Hakemler, etik ya da çeşitli sebeplerle çatışma (conflict of interest) yaşadıkları durumlarda, kendilerine sunulan içerikleri incelemekten kaçınmalıdırlar.

6) Hakemler, editoryal kararlara katkıda bulunarak yazarların makalelerini geliştirmelerine yardımcı olmalı ve bilimsel ilkelere sadık kalmalıdır. İncelemeler, objektif, açık ve desteklenmiş argümanlarla yapılmalı; kişisel eleştiriler içermemeli ve yapıcı olmalıdır.