Alevi Ansiklopedisi Proje Kurulları
Tanımlar, Görevler, Haklar ve Sorumluluklar
Alevi Ansiklopedisi Projesinin Tarafları
Alevi Ansiklopedisi, Hakikat Vakfı (Hollanda) – Rıza Şehri Akademisi’nin davetiyle başlatılmış bir projedir.
Alevi Ansiklopedisi, geleneksel ve güncel Alevilik bilgisinin tüm boyutlarıyla bütünlüklü biçimde, online bir platformda, kamuoyuna ulaştırmak için bu metinde ifade edilen işleyiş kurallarına ve yayıncılık etiği ilkelerine uymaya kendini adamıştır. Fazlasıyla manipüle edilen ve dağınık durumdaki Alevilik bilgisinin gelecek kuşaklara çağın öne çıkardığı bilgi platformlarında sürdüreceği yayınlarla aktarımında bilimsel yöntemi ve akademik titizliği öncelemektedir.
Alevi Ansiklopedisi projesini yürüten taraflar ve kurullar:
(1) Alevi Ansiklopedisi Koordinasyon Kurulu,
(1.1) Rıza Şehri Akademisi Yönetim Kurulu,
(1.1.1) Alevi Ansiklopedisi Web Sitesi Teknik Kurul
(1.2) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu,
(1.2.1) Alevi Ansiklopedisi Bilimsel Danışma Kurulu
olarak belirlenmiştir. Bu yapıyı oluşturan kurulların tanımları, görevleri, karşılıklı ilişkileri aşağıda maddelenmiştir.
(1) Alevi Ansiklopedisi Koordinasyon Kurulu
(1) Alevi Ansiklopedisi Koordinasyon Kurulu, Rıza Şehri Akademisi Yönetim Kurulu ve Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu üyelerinden oluşur. Projenin yürütmesinden sorumlu en üst kuruldur.
(2) Ayda en az bir kere olmak üzere toplanacak kurul, projenin üç temel ayağındaki (Rıza Şehri Akademisi, Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu ve Web Sitesi Teknik Kurul) çalışmaları değerlendirir, faaliyetlerin ve yayınların öngörülen programa ve içeriğe uygunluğunu denetler, yönlendirici kararlar alır. Kurul gerekli hallerde, belirlenmiş takvim dışında da toplantı kararı alabilir.
(3) Alevi Ansiklopedisi Koordinasyon Kurulu bileşenleri kendi alanlarında Alevi Ansiklopedisi projesini bağlayıcı faaliyetlerinde kurulun diğer bileşenleriyle eşgüdüm içerisinde hareket etmeye özen göstermelidir. Proje adına yapılacak açıklamlarda, bu kurullara üye kişilerce verilecek demçlerde, yazılacak yazılarda ya da proje adına platformlara girmek, imzacı olmak vb. kamuya dönük projenin tümünü bağlayıcı faaliyetlerde kurullar arasında mutabakat aranmalı, eş güdüm gözetilmelidir. Bu tür durumlarda belirleyici ilke, Alevi Ansiklopedisi projesinin genel çerçevesi ve amaçlarıdır. Projeye zarar verici tutumlardan kaçınılmalıdır.
(4) Alevi Ansiklopedisi Koordinasyon Kurulu, bu metinde ifade edilen tüm başlıklar ve maddeler hakkında, ancak tüm üyelerinin hazır bulunduğu toplantılarda mutabakatla değişikliğe gidebilir.
(1.1) Hakikat Vakfı (Hollanda) – Rıza Şehri Akademisi Yönetim Kurulu
(1) Projenin başlatıcısı, maddi altyapısının yüklenicisi ve projeyle ilgili kamusal faaliyetlerin örgütleyicisi olarak Rıza Şehri Akademisi, proje bünyesinde kurulan diğer kurulların doğal bileşenidir.
(2) Rıza Şehri Akademisi Yönetim Kurulu, Alevi Ansiklopedisi Koordinasyon Kurulunda en az iki üyeyle temsil edilir.
(3) Vakfın görüşlerini ve önerilerini temsil ederek, projenin ilerletilmesinde (projenin Alevi kamuoyunda duyurulması, diğer Alevi kurumlarıyla koordinasyon sağlanması, uluslararası platformlarda temsili gibi) kendi alanında çeşitli sorumluluklar üstlenir.
(4) Rıza Şehri Akademisi Yönetim Kurulu, proje adına kamuoyuna dönük açıklama yapma, yazı yayımlama, beyanda bulunma vb. durumlarda Alevi Ansiklopedisi Yayın Kuruluyla mutabık olmalıdır.
(1.1.1) Alevi Ansiklopedisi Web Sitesi Teknik Kurul
(1) Alevi Ansiklopedisi Web Sitesi Teknik Kurul, sözleşme yoluyla Hakikat Vakfı’yla (Hollanda) anlaşma yapmış şirket temsilcilerini ve projenin teknik boyutunda görev alan kişileri kapsar.
(2) Alevi Ansiklopedisi Koordinasyon Kuruluna, istediğinde, web sitesiyle ilgili bilgilendirmeleri, raporları sunar ve önerilerini dile getirir.
(3) Alevi Ansiklopedisi Web Sitesi Teknik Kurul, websitesinin dizaynı ve içeriğinin yayınlanmasında Alevi Ansiklopedisi Yayın Kuruluna bağlı çalışır ve kendisinden istendiği şekilde web sitesinde değişiklikler yapar.
(4) Alevi Ansiklopedisi Web Sitesi Teknik Kurul, Alevi Ansiklopedisi Koordinasyon Kurulu ve/veya Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulunun bilgisi ve onayı olmadan, web sitesinde değişiklik yapamaz. Proje adına hiçbir beyanda bulunamaz.
(1.2) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu
(1) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, Rıza Şehri Akademisi’nin davetiyle bir araya gelmiş, Alevilik Çalışmaları alanında eserleri bulunan akademisyenlerden oluşturulmuştur.
Yayın Kurulu, Alevi Ansiklopedisinin yayım sürecini bağımsız olarak yönetir.
Kurul üyeleri gönüllülük esası üzerinden projeye dahil olmuştur ve çalışmalarını da bu temelde yürütmektedir. Kurul üyeleri, yeterli olanak ve kaynak bulunması durumunda, hizmetin ücretlendirilmesi yoluyla, profesyonel olarak da projenin yayın faaliyetlerinde yer alabilirler. Bundan ayrı olarak, Rıza Şehri Akademisi, yılda en az iki kez olmak üzere, kurul üyelerine honurarum ödemesi yapabilir.
Aşağıda belirlenen çerçeve ve kurallar kapsamında Yayın Kurulu kendi alanıyla ilgili çalışmalarını bağımsız örgütler.
(2) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, Alevi Ansiklopedisi Koordinasyon Kurulunda en az iki üyeyle temsil edilir.
(3) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, projenin nitelikli ve verimli ilerleyebilmesi için gerektiğinde kurula yeni akademisyenleri ve araştırmacıları davet edebilir. Bu durumda, Rıza Şehri Akademisi Yönetim Kurulu’yla mutabakat aranır.
Yayın Kurulu üyeleri, bilim insanı olma vasıflarının yanı sıra Alevilik çalışmaları yürütmüş/yürüten akademisyenlerden ve araştırmacılardan oluşur. Kurul üyeleri, tercihen, editörlük, yazarlık gibi deneyimlere sahip, alana dair tecrübesi ve bilgi birikimi olan, yine alan bağlamında belirli ilişki ağlarına sahip ve gönüllülük temelinde bu işi sırtlamaya hazır bireylerden seçilir. Yayın kurulu üye sayısı 11’i geçmez.
(4) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, proje adına kamuoyuna dönük açıklama yapma, yazı yayınlama, beyanda bulunma vb. durumlarda Rıza Şehri Akademisi Yönetim Kuruluyla mutabık olmalıdır.
(5) Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu, kendi çalışma takvimine göre toplantılarını örgütler. Bu toplantılarda, gerekli hallerde, Rıza Şehri Akademisi Yönetim Kurulu, bir temsilci bulundurabilir.
(1.2.1) Alevi Ansiklopedisi Bilimsel Danışma Kurulu
(1) Alevi Ansiklopedisi Bilimsel Danışma Kurulu, Alevilik Çalışmaları ve ilişkili alanlarda, uluslararası ölçekte tanınmış, bu çerçevede önemli eserler bırakmış ve/veya halihazırda bu alanlarda çalışan, bilgi birikimi ve kapasitesiyle projeyi uluslararası alanda temsil edebilecek, birikimi yansıtabilecek akademisyenlerden ve araştırmacılardan/entelektüellerden oluşur.
(2) Alevi Ansiklopedisi Bilimsel Danışma Kurulu, Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu ile birlikte çalışır. Gerekli hallerde bu kuruldan akademisyenler ve araştırmacılar, Alevi Akademisi Koordinasyon Kurulu toplantılarına davet edilebilir.
(3) Alevi Ansiklopedisi Bilimsel Danışma Kurulu, Alevi Ansiklopedisi Yayın Kurulu çağrısıyla yayın gündemli toplantılara çağrılabilir.
(4) Alevi Ansiklopedisi Bilimsel Danışma Kurulu, Alevi Ansiklopedisi yayınlarının projenin kapsamına, hedeflerine, bilimsel çerçevenin uygunluğuna göre değerlendirmesini sunar, görüş ve önerilerini paylaşır.