Yazarlara Notlar

Alevi Ansiklopedisi Maddeleri Yazımında Dikkat Edilecek Başlıklar

1) Ansiklopedi maddeleri akademik yazım kriterlerine uygun, sade, anlaşılır ve genel okuyucu kitlesine de hitap edebilecek şekilde hazırlanmalıdır.

Uzun ve karmaşık cümlelerden, anlaşılması zor kavramların kullanımından kaçınılmalıdır. Konuya yabancı genel bir okuyucu kitlesinin varlığı göz önüne alınarak, yazım tarzında bilgilendirici ve kolay anlaşılabilir olmak hedeflenmelidir.

2) Ansiklopedi maddelerinin yazımında, (zorunlu olmamakla birlikte) ideal olarak, aşağıdaki tematik sıralama takip edilmelidir:

(a) maddeyle/konuyla ilgili tüm metnin, bir paragraflık özlü çerçevesi (özeti),

(b) [uygunsa] maddenin etimolojik kökeni ve güncel kullanımları,

(c) [uygunsa] ilgili maddenin veya konunun farklı Alevi topluluklardaki temsillerine dair kısa karşılaştırmalar,

(d) maddenin veya konunun detaylı tartışması/incelenmesi (ana tartışma),

(e) madde veya konu hakkında (varsa) farklı yaklaşımlar, görüşler ve tartışmalar,

(f) [mümkünse] okuru madde veya konu hakkında bilgilendirecek, farklı yaklaşımları ve perspektifleri de işaret edecek ve okumayı teşvik edecek bir sonuçlandırma çerçevesi tercih edilmelidir.

3) Madde sonunda, yazıda kullanılan referanslar dışında, konuya dair okurun bilgisini zenginleştirecek bir “okuma önerileri” kısmı (isteğe bağlı olarak) eklenebilir.

4) Her maddenin, Ansiklopedi Maddeleri için Kategoriler başlığında sıralanmış temalardan hangileriyle ilişkili olduğu mutlaka eklenmelidir.

Ansiklopedi için belirlenmiş kategoriler şöyledir:

1) Tarih
2) Coğrafya
3) Antropoloji
4) Sosyoloji
5) Siyaset
6) Katliamlar
7) Hafıza ve Mekân
8) Teoloji
9) Mitoloji ve Sözlü Kültür
10) Sanat
11) Toplumsal Cinsiyet
12) Tarihten Biyografiler

Yazım Kılavuzu

1) Yazılar Word (docx) dosyalarına, 12 punto olarak, 1.5 satır aralığında ve Times New Roman fontu ile hazırlanmalıdır.

2) Kelime sayısı, ideal olarak, en az 100 en fazla 2000 arasında olmalıdır. 2000 kelimeyi geçen maddeler için yazarlar Yayın Kuruluyla iletişime geçmelidir. Kelime sınırını aşan yazılar için, yazarlar, metni özetleyen (en fazla 1000 kelimelik) bir paragraf eklemelidir.

3) Metinlerde son not sistemi uygulanmalıdır. Metin içinde gerekli görülen dipnotlar metin sonunda verilmelidir.

4) Metin içi referans verirken ve kaynakça hazırlarken, Alevi Ansiklopedisinin belirlemiş olduğu Referans ve Kaynakça Kılavuzu kullanılmalıdır.

5) Kaynakçada, mümkün olduğunca, DOI referanslarının eklenmesi ve online kaynaklar için link verilmesi tercih edilmelidir.

Yazar Bilgileri ve Kısa Özgeçmiş

1) Yazarlar 150-200 kelimelik kısa biyografilerini, iletişim bilgilerini (email ve/veya kurumsal adres) ve varsa (isteğe bağlı olarak) kişisel web sitesi ya da sosyal medya hesap linklerini madde içerikleri ile birlikte (yukarıda belirtilen teknik detaylara uygun ayrı bir Word docx dosyası olarak) eklemelidir.

2) Yazarlar mahlas kullanmamalıdır.

Daha fazla bilgi ve sorularınız için Ansiklopedi Yayın Kurulu ile iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin.

İletişim: [email protected]